Goud voor Tessa en Indy tijdens tweede Districtswedstrijd

15 februari 2020

Op zaterdag 16 februari werd er door de pupillen, jeugd en junioren van de A-selectie geturnd in Amsterdam. Deze meisjes turnden allemaal in de 3e divisie en proberen zich via deze districtswedstrijd te plaatsen voor de districtsfinale en ook districts-toestelfinales en de halve landelijke finale. 

In december 2019 was de eerste districtswedstrijd en dit keer de tweede wedstrijd. Het beste resultaat zal tellen voor doorstroming. 

Tessa was de eerste turnster voor OKK in ronde 1 bij de pupillen I N3. Ze startte op de vloer. Tessa is een krachtige turnster, maar mist nog wat sierlijkheid en expressie die nodig is op balk en vloer. Ondanks dat wist ze goed de laatste aandachtspunten van de trainster nog uit te voeren en werkte een keurige oefening af. Haar cijfer: 11,900 (5e). Op sprong was haar eerste sprong de overslag over de pegases. Ze wilde graag stabiel landen, waardoor ze voorzichtig was en haar afstoot niet super hoog was. Voor de rest was ze qua houding erg mooi. Cijfer: 12,750. Haar streksalto was op een mooie hoogte en strak uitgevoerd. Cijfer: 13,300. Een gemiddelde dus van 13,025 (1e). Brug is wel een favoriet onderdeel van Tessa. En dat liet ze zien. Haar krachtstukje liet ze overdreven lang zien en alsof het haar geen moeite koste, daarna kwamen er nog mooie hoge zwaaien. Cijfer: 11,600 (1e). Tessa moest nog eindigen op de balk. Altijd spannend, want ze stond er tot nu toe erg goed voor. Bij het inturnen maakte ze even een zenuwachtige indruk en was de focus even weg. Gelukkig wist ze zich bij het tweede rondje inturnen nog te herpakken en wist ze dit in haar oefening vast te doen. Ze wist haar oefening te turnen zonder vallen. Hier en daar wel wat klein en voorzichtig geturnd, maar ondanks dat een mooi cijfer. 11,600 (1e). Tessa eindigde met 48,125 punten ruim op de eerste plaats. Super knap en echt verdiend! Tessa heeft hierdoor zich geplaats voor de landelijke halve finale en ook de meerkamp districtsfinale. Daarnaast heeft ze zich geplaats voor drie toestelfinales, sprong, brug en balk.

In ronde 2 was Lisa aan de beurt bij de pupillen II N3. Ze startte haar wedstrijd op balk en ook nog eens als allereerste turnster. Dit deed ze echt super goed. Opvallend waren haar bijzonder mooie sprongen op de balk. Ze wist met alles op de balk te blijven en scoorde een mooi hoog cijfer: 12,050 (5e). Op vloer was ze een beetje zenuwachtig voor haar arabier dubbel flikflak. Ze had wat moeite met uitkomen op de zachte matjes die op de vloer lagen. Gelukkig lukte het gewoon op de wedstrijd. Haar oefening op vloer was netjes. Wel zie je dat de tegenstanders hier meer bonussen turnen en soms ook wel wat strakker nog. Lisa's cijfer: 10,833. Op sprong liet ze twee mooie sprongen zien. Haar overslag werd beloond met een 12,950. En haar streksalto met een 13,150. Haar gemiddelde cijfer: 13,050. Haar laatste toestel was de brug. Hier turnt Lisa alleen op de hoge ligger. Aan de salto heeft ze hard gewerkt, maar bij het inturnen liep het niet lekker. Gelukkig turnde ze goed door en maakte ze die salto en wist ze op haar voeten te blijven staan. Cijfer: 11,450. Lisa eindigde met een totaal van 47,383 op de 9e plaats. De vorige keer was ze 16e, dus een hele ruime verbetering. Lisa maakt misschien nog een klein kans op doorstroming naar de meerkamp districtsfinale. 

Ronde 3 - Neelysha, Anna, Chelsea, Indy & Lois

In wedstrijdronde 3 kwamen in de categorie Jeugd I N4 Neelysha, Anna en Chelsea uit voor de A-selectie OKK Ridderkerk. De meisjes hadden er zin in en oogden niet al te zenuwachtig. Ze begonnen met het eerste toestel, de brug. Neelysha haalde de kip, wel met gebogen armen en een stopje en turnde daarna een nette oefening met salto af tot stand. Cijfer 11.800. Anna turnde een erg goede en mooi doorgeturnde oefening met alleen een iets te lage buikdraaiopzwaai, maar had verder een prima oefening met een hoge salto af tot stand. Cijfer 12.850 (5e). Chelsea maakte een mooie kip gelijk gevolgd door een mooie opzwaai buikdraai, maar volgens de jury net niet hoog genoeg opgezwaaid. De salto was ook tot stand. Netjes afgewerkte oefening. Cijfer 12.150

Op het tweede toestel was de jury streng. Elk foutje op de balk groot of klein werd hard aangerekend. Neelysha turnde een prima oefening met wel af en toe een wiebel of een kromme knie. Ze bleef met alles op de balk staan. Cijfer 11.150. Anna liet een mooie, strakke oefening zien met ruime sprongen en alles goed afgewerkt. Echt netje gewerkt. Cijfer 12.850. Chelsea turnde een nette oefening maar soms wat ingehouden waardoor elementen wat minder goed uit de verf kwamen, maar ze is niet gevallen. Cijfer 11.950.

Op de vloer was ook de jury weer streng qua beoordeling. Neelysha turnde de twee pirouettes niet meteen door. Cijfer 11.700.  Anna turnde hier een wat minder stabiele oefening. Ze begon goed maar werkte verder in haar oefening gehaast. Aan het eind was ze even kwijt wat ze moest doen en vergat de hurksprong na de arabier wat een aftrek van 2 punten kostte. Dit was echt heel zonde. Cijfer 9.667. Chelsea turnde haar oefening net als op de balk wat ingehouden en klein. Cijfer 11.500.

Op het laatste toestel ging het erg goed bij alle drie. Ze sprongen alle drie 2 x halve draai in- halve draai uit. Chelsea scoorde 12.450 en 12.650 = 12.550. Neelysha scoorde 12.800 en 12.700 = 12.750(3e). Anna scoorde 12.700 en 12.900 = 12.800 (2e). 

Einduitslag: Anna 9de met 48.167, Chelsea 10de met 48.150 en Neelysha 14de met 47.400. Deze turnsters maken misschien nog kans op doorstroming:
Anna sprong (2e) en meerkamp district
Chelsea sprong (3e) en meerkamp district
Neelysha sprong (3e). 

De doorstroming is helaas nog niet bekend. Dit zijn de meeste realistische, maar het kan nog net wel/net niet zijn. Dus het blijft nog spannend. 

In wedstrijdronde 3 kwamen in de andere baan ook nog twee turnsters van OKK in actie. In de categorie Jeugd II 3e divisie waren dat Indy en Lois.  De meiden begonnen bij sprong. Ze maakten beide mooie indraaien bij beide sprongen. Half in/heel uit wordt ook steeds mooier wat voor een 1e (Indy) en 5e (Lois) plek zorgden. Brug is altijd wel een uitdaging vanaf deze leeftijd. Het kost veel kracht, dus de afwerking heeft altijd nog wat aandacht nodig. Het verrassende toestel was de balk. Erg strak en mooi geturnd. Indy 1e en Lois 4e op dit toestel. Indy had een strakke vloer, een mooie sprongenserie en een mooie uitstraling. 3e plek voor haar op dit toestel. Lois gaat ook steeds beter met haar series, nu nog extra letten op de afwerking. 

Indy wist een totaal van 44,367 bij elkaar te turnen. Hierbij verdiende ze terecht de eerste plaats en dus de gouden medaille. Indy is zeker van plaatsing van de landelijke halve finale en de districts meerkamp finale. Daarnaast is ze ook zeker van de toestelfinales sprong en balk, omdat ze daar eerste op is geworden. Lois behaalde een totaal van 42,467 en dat was goed voor de 8e plaats. Daarnaast maken deze turnsters misschien nog kans op doorstroming:
Indy vloer (3e). En bovengenoemde finales
Lois  balk (4e) en meerkamp district

Ronde 4 - Sofie

In de vierde wedstrijdronde junior D kwam Sofie uit. Zij startte haar wedstrijd op brug. Sofie turnde haar oefening met wat foutjes, waardoor er wel wat aftrek op zat. Cijfer 9.300. Balk was het tweede toestel en hiervoor was Sofie erg zenuwachtig en turnde haar oefening wat minder strak. Ze bleef wel met alles op de balk, maar kreeg dus aftrek voor de uitvoering. Cijfer 9.700. Derde toestel was de vloer. Sofie had er echt zin in en haar oefening was erg netjes geturnd. Ze ging er echt voor en heeft alles gegeven. Haar acroseries overslag-salto en arabie flikflak streksalto 1/2 waren hoog. Sprongenseries waren met goede beenspreiding en ze liet een mooie hele pirouette met geheven been zien. Cijfer 11.167. Net buiten de top-5. Op het laatste toestel sprong turnde Sofie eerst een half in/half uit. Deze ging netjes en ze verdiende het cijfer: 11,250. Haar tweede sprong was half in/ heel uit en ook die sprong ging  goed. Cijfer 11.200. Gemiddelde 11.225.

Sofie turnde een stabiele wedstrijd en had als eindscore 41.417 en behaalde daarmee de 12de plaats.Sofie heeft zich waarschijnlijk niet geplaatst voor een toestelfinale of districtsfinale. Maar het moet wel even gezegd worden, want in haar categorie doen de meeste turnsters mee. Er zijn 5 wedstrijden met een totaal van 105 turnsters. Waarschijnlijk gaan de beste 8 naar de toestelfinales en de beste 36 naar de districtsfinale. In vergelijk met de jeugd II turnsters: daar zijn er maar 2 wedstrijden met een totaal van 50 turnsters en daar gaan evenveel turnsters naar de finale(s).